logo Standfast 64

Without plan there can be neither grandeur of aim and expression, nor rhythm, nor mass, nor coherence

(Le Corbusier)

Meesterwerk voltooid

Het is weer lente in 2002 als deze 64-voet zijn zeilen hijst. De bouwhal staat leeg. Ze wacht op een volgende jachtman die met een onvoldragen droom zal langskomen...

Johnny Franssens staat vanaf de kade naar het schip te kijken. Een zeker gevoel van opluchting is duidelijk merkbaar. Als voorman is het zijn taak om de werklieden op de vloer aan te sturen. De klus is geklaard en Johnny Franssens is trots. Het heeft hem toch de nodige bloed, zweet en tranen gekost.

De fierheid om zoiets moois te hebben geschapen trilt door de werf. Ze zijn toch van niets begonnen. Ze hebben iets groots gemaakt dat nog niet bestond. lets moois om te zien, mooi om te gebruiken, mooi om over te vertellen. Een beetje droevig is het ook als dit schip eindelijk weg gaat. Alles is uitgelegd, alles getest. De Standtast 64 heeft nu een naam en kiest tot voldoening van Gerard Cok de zeven zeeën. Weer een grote bijdrage aan de ontwikkeling van jachtdesign en jachtbouw die gretig 'excelsior' blijft roepen. Die onverzadigbare evolutie die niet te stuiten is. Immer beter, steeds hoger, nooit versagend. Overal waar bit nieuwe zeiljacht ergens zal varen, straalt het zijn nieuwe vorm uit, met een nieuw materiaal, verwerkt op een nieuwe manier, de faam van Standfast, de naam van Breskens, de naam Frans Maas. Waarom? Misschien omdat Jaap Maas en nadien zijn zoon Frans, omringd door vakbekwame werkers met zoveel inzet, hieraan dagelijks hun hele leven gewijd hebben? Dit hoofdstuk begon in Egypte vijfduizend jaar geleden en dat brengt ons tot een erg controversiële vraag. Is al dit ambachtelijk zwoegen niet begonnen uit luiheid? Was het luiheid, of noemen we het innovatie, wat veertig eeuwen vóór de piramiden, een snuggere Egyptische visser ertoe bracht om enkel met de kracht van de wind, zeilend, zijn vangst aan land te brengen?

Het interieur van de Standfast 64.
De salon is uitgevoerd in teak, terwijl de overige hutten in een lichte kleur zijn geschilderd.

Laatste dagen bij Standfast voor de deur De laatste paar dagen bij Standfast thuis voor de deur. Eerste proefvaart met Gerard Cok voor de kust van Blankenberge. De eerste proefvaart met Gerard Cok voor de kust van Blankenberge.